İNSANIN GİZEMLİ YOLCULUĞU: “GÖBEKLİTEPE” VE “BİR ŞEHİR KURMAK: ANKARA 1923-1933”

Bu içerik 06.01.2020 tarihinde Etkinlikler olarak yayınlanmış ve Lise bölümüne eklenmiştir.

9/A, 9/E, 9/Fen A ve 10/D sınıfı öğrencilerimiz Görsel Sanatlar ve Müzik zümresinin düzenlediği Cer ModernSanat merkezinde Göbeklitepe, üç boyutlu dijital sergisiyle” Ankara 1923-1933”sergisini gezdi.Göbeklitepe Şanlıurfa’nın Örencik köyü yakınlarında günümüzden 12 bin yıl öncesine tarihlenen ve UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan İnsanlık tarihinin en önemli miraslarından birisidir. Ülkemizde de 2019 yılı Göbeklitepe yılı ilan edilmiştir Göbeklitepe, yaşı aşağı yukarı M.Ö.9000’leri bulan bir kalıntılar topluluğu. Elips yada spiral biçiminde yerleştirilmiş alçak duvarların ortasında T şeklinde ikiz dikilitaşlardan oluşuyor. Bu taşların bulunduğu duvarlar boyunca yine T şeklinde, daha küçük taşlarla çevrili yapılar görülüyor.Yapılışlarından yaklaşık bin yıl sonra, henüz bilinmeyen bir sebeple üzerleri toprakla örtülmüş. Günümüze kadar bu yapılardan 6 tanesi kazılar sonucu günyüzüne çıkmıştır. Burada bulunan dikilitaşların üzerindeki kabartma, oyma ve boyamalarda, simgesel ve stilize anlatım tarzı dikkat çekiyor. İşçiliklerdeki ustalık, yüksek bir bilince ve estetik anlayışa işaret ediyor insanlık daha tarım yapmıyorken, yazıyı keşfetmemişken, henüz hayvanları bile evcilleştirmemişken böyle eserleri nasıl yapabiliyordu. İşte bu yönüyle Göbeklitepenin Taş Devri insanına bakış açısını değiştirdiğini söylenebilir. Göbeklitepe, dünyanın ilk tapınağı olma tacını İngiltere’de bulunan Stonehenge’i, Mısır Piramitleri’ni veMalta’daki Ggantija Tapınakları’nı 7000 yıldan fazla bir zaman farkıyla geçerek elde etmiştir.

BİR ŞEHİR KURMAK: ANKARA 1923-33 SERGİSİ

Mimarlık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ali Cengizkan ve Müge Cengizkan küratörlüğünde, Vehbi Koç ve Koç Üniversitesi VEKAM’ın desteğiyle hazırlanan “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-33”sergisi, Ankara’nın başkent olarak kuruluşunun ilk on yılındaki yapılaşma,modernleşme ve Yenişehir başta olmak üzere kurulum tarihine yakından bakıyor.Bu aynı zamanda “moderne beş kala” barınma kültürüne bakma tarihidir. Sergide, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde,savaş yorgunu bir ülkede “yeni” bir “şehrin” nasıl kurulduğu, Cumhuriyetin 10.yılına kadar ortaya konan irade ve olgularla birlikte ele alınıyor..Öğrencilerimizin ,Müze ve sanat galerileri aracılığı ile Kültürün geleceğe aktarılmasında sanat eserlerinin değer ve önemini değerlendirmeleri ve gerekliliğini duyumsadıkları bu Kültürel gezi, onların gezi esnasında gösterdikleri olumlu ve duyarlı davranışlarla daha da önem kazandı. Sanat dolu gezilerde buluşmak dileğiyle.BİR ŞEHİR KURMAK:ANKARA 1923-33 SERGİSİ Mimarlık Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ali Cengizkan ve Müge Cengizkan küratörlüğünde, Vehbi Koç ve Koç Üniversitesi VEKAM’ın desteğiyle hazırlanan “Bir Şehir Kurmak: Ankara 1923-33”sergisi, Ankara’nın başkent olarak kuruluşunun ilk on yılındaki yapılaşma,modernleşme ve Yenişehir başta olmak üzere kurulum tarihine yakından bakıyor.Bu aynı zamanda “moderne beş kala” barınma kültürüne bakma tarihidir. Sergide, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde,savaş yorgunu bir ülkede “yeni” bir “şehrin” nasıl kurulduğu, Cumhuriyetin 10.yılına kadar ortaya konan irade ve olgularla birlikte ele alınıyor..Öğrencilerimizin ,Müze ve sanat galerileri aracılığıile Kültürün geleceğe aktarılmasında sanat eserlerinin değer ve önemini değerlendirmeleri ve gerekliliğini duyumsadıkları bu Kültürel gezi, onların gezi esnasında gösterdikleri olumlu ve duyarlı davranışlarla daha da önem kazandı. Sanat dolu gezilerde buluşmak dileğiyle.