GELENEKSEL SANATLARIMIZDAN AHŞAP SÜSLEME SANATLARI ATÖLYE ZİYARETİ

Bu içerik 01.11.2019 tarihinde Etkinlikler olarak yayınlanmış ve Lise bölümüne eklenmiştir.

30 Ekim 2019 Çarşamba günü Görsel sanatlar Öğretmeni İlknur Şen, 10.sınıf Görsel Sanatlar öğrencilerimizle Ressam ve ahşap kakma sanatçısı Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi emekli Öğretim Görevlisi Ümit Kara nın atölyesini ziyaret etti. Sanatçının, 12. ve 13.yy Selçuklu dönemine ait motifleri, Sivas Divriği Camisini süsleyen ahşap motifleri yorumlayarak yaptığı çizimlerini, hiçbir elektrikli alet ve zımpara kullanmadan kakmacılık sanatıyla ceviz ağacına işlediği eserleri öğrencilerimiz hayranlıkla seyrettiler. Ahşap sanatları, dünyadaki pek çok kültürde çağlar boyunca sanatsal akımlarla şekillenen, gündelik kullanım eşyasından işlevsel yapılara kadar her alanda görülen bir sanat dalıdır. Ahşabın üzerine çizilen desenin aralarındaki bölümlerin özel kesici aletler yardımıyla kesilip oyulması şeklinde uygulanır. Geleneksel Türk sanatları açısından Orta Asya’daki Türklerle başlar; Selçuklular, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerindeki sanat anlayışları doğrultusunda gelişir. Öğrencilerimiz ahşap süsleme sanatları, kullanılan araç-gereçler, çalışma teknikleri hakkında geniş bilgi aldılar ve küçük denemeler yaptılar. Görsel Sanatlar atölyemizde bir grup öğrencimizle yapılacak ahşap oyma çalışmaları için usta sanatçı Ümit Kara nın anlatımları ve eserleri anlamlı ve etkili bir esin kaynağı oldu. Değerli Sanatçımıza sıcak ilgisi ve öğretileri için çok teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyoruz.