CAM SANATININ HİKÂYESİNİ ÜNLÜ USTA VEYSEL GÜMÜŞ’TEN DİNLEDİK

Bu içerik 24.04.2018 tarihinde Haberler olarak yayınlanmış ve İlkokul bölümüne eklenmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı cam üfleme sanatçısı Harun Veysel Gümüş, ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi iken başladığı oksijen ve LPG ile çalışan “şalama ocağı”nda ısıttığı boru ve çubuk camları, 40 yıldır sabırla şekillendirerek sanat eseri haline getiriyor.

Gümüş, Osmanlı Devletinde 18.yy. da III. Selim döneminde cam sanatının önemli bir tekniği olan Çeşm-i Bülbül (Bülbül Gözü) hakkında bilgi verdi. Bu tekniğin yaratılışında kullanılan özel camcılık becerisinin yanı sıra, uzun işlemler ve yaratıcılık gerektiren bir ürün olduğunu tüm ilkokul öğrencilerimizle paylaştı.

El sanatları her geçen gün kayboluyor. Bundan 10-15 yıl önce cam ustalarının işleme yaptığı yaklaşık 3000 cam ocağının sayısı günümüzde bir elin parmakları kadar kalmıştır. Bu sanatı günümüzde devam ettiren, sahip çıkan ve bu sanatın kuşaklara aktarılmasını sağlayan Veysel Gümüş’ü öğrencilerimiz çok büyük dikkat ve hayranlıkla izlediler.