Nardogan Etkinliği

Türklerin eski inanışına göre gece ile gündüz sürekli savaşırlar ve 21 Aralık günü en uzun gecedir. Ardından günler uzamaya başlar ve bu yüzden 22 Aralık günü Türkler için çok önemlidir. Bu günü takiben ilk dolunayın çıktığı gün yeni yılın ilk günüdür. Türk Mitolojisi’ne göre tüm insanların türediği ağaç olan Akçaçam ağaçları süslenir ve altında türlü geleneksel oyunlar oynanır, kopuz eşliğinde şarkılar söylenir ve eğlenceler düzenlenir. Ağaçlara dilekler asılır ve ağaç altına hediyeler bırakılır.

Tarih bilinci, tarih bilgisi yanında geçmişle doğrudan temasa da ihtiyaç duyar. Geçmişle teması ise ancak tarihten bugüne kalan eserler ve değerler sağlar. Ankara Üniversitesi GVO Özel Anadolu ve Fen Lisesi olarak öğrencilerimizde tarih bilinci oluşturmak, Türk örf ve adetlerini yaşatmak amacıyla geleneksel olarak her yıl okulumuzda “Nardugan Şenliklerini” düzenlemekteyiz.