2016 Tercih Danışmanlığı‏

Bu içerik 27.11.2017 tarihinde Duyurular olarak yayınlanmış ve Lise bölümüne eklenmiştir.

Değerli Öğrencilerimiz / Saygıdeğer Velilerimiz

29 Temmuz – 3 Ağustos 2016 tarihleri arasında okulumuzda tercih danışmanlığı hizmetleri yapılacaktır. Bütün öğrencilerimizi bekliyoruz.

2016 LYS sonuçları açıklandı. Devamında da 2016 ÖSYS tercih kılavuzu bir takım değişikliklerle yayımlandı. Umarım özellikle son bir yılda yoğun şekilde verilen emeklerinizin karşılığını almışsınızdır. Bu süreçte karşılaşılan onca soruna rağmen sona gelindi ve tercih süreciyle karşı karşıyayız. Bu sürecin tüm öğrencilerimiz için verimli ve istenilen Yükseköğretim Programlarına yerleşmek adına olumlu velilerimiz içinde sabır dolu olmasını temenni ederim.

Geçen yıla göre daha kolay bir YGS sınavından sonra yine geçen yıla göre biraz daha zor LYS sınavlarını gördük. Bu durum puanların YGS etkisiyle ve LYS başarıların biraz daha iyi olması sonucunda Yerleştirme puan türlerinin daha yüksek seyretmesine neden oldu. Buna paralel olarak başarı sıraları benzer bir durumda azalmış olması beklenirken çok da öyle seyretmedi. Kısacası daha yüksek puanlar olurken daha yüksek başarı sıraları karşımıza çıktı. Bu durumun Türkiye genelinde olduğunu göz ardı etmeyiniz. İstisnalar olabilir. Tercihlerinizi yaparken bunları göz önüne almanızda yarar görünmektedir.

ÖSYM 2015 verilerine göre okulumuz Ankara’da özel okullar arasında ÖSYS Yerleşme Oranlarına göre ‘Birinci Sırada’ yer almaktadır. Bu süreçte bizlere en çok yöneltilen sorular her evde saatlerce konuşulmaktadır. Küçük bir yönlendirme olması adına cevaplar umarım işinize yarar.

Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?

Tercih listesi hazırlanırken programların önceki yıllardaki başarı sırası değişimleri incelenmelidir. Bu size yol göstermesi açısından son derece önemlidir.

Üniversite mi? Bölüm mü?

Bazı öğrencilerin üniversite, bazılarının da bölüm takıntıları olabilir. Şu üniversite okumam, bu bölümü istemem öğrencilerimin bir kısmında hep duyarım. Bu konular aile ile tartışılmalı ama tercih için zamanınızın olduğunu unutmadan kesin kararlara varılmamalıdır. (Tercih için görüşmeye geldiğinizde farklı önerilerle karşılaşabilirsiniz. Zaten amaç bu değil mi?)

Sıralamayı nasıl yapmalıyım?

Bölümleri sıralarken başarı sıralarına göre bir dizilim işinizi kolaylaştırır ve daha gerçekçidir. Ama yeterli değildir. Gerçekçi olmanızda yarar vardır. Unutmayın ki özellikle devlet okullarında ve vakıf okullarının çok tercih edilen programlarında bir önceki yıllara göre –kontenjan ve puan türü değişmemişse- çok büyük değişiklikler olmaz. Bu durumu unutmamakta yarar vardır.

En çok istediğim programı kaçıncı sıraya yazmalıyım?

“Tercihleri başarı sırasına göre sıralayın” Önerisini çok yerden duymuşsunuzdur. Bu önemli bir ölçüt ama yeterli değildir. Sırlamayı yaptığınızda kendi başarı sıranızdan daha iyi olan tercihinize, kendi başarı sıranızda olan tercihlere ve hemen üstündeki tercihinize dikkat edin. Bu aralık yerleşme aralığınızdır. Başarı sırası faklı olsa da yerleşme aralığınıza en çok istediğiniz bölümü/bölümleri yazın. Yerleşme aralığı bir tercih listesinin en kritik karar aralığıdır.

Farklı görüşlere açık olmak her zaman iyi midir?

Önceki yılları saymazsak bile son bir yıl içinde yoğun bir çaba harcadınız. Herkes de kendi çapında bu yoğun çabanın miktarı değişebilir. Sizin neler yaşadığını ve isteklerinizi en iyi siz bilirsiniz. Etrafınızdakilerin salt kendi yaşantılarına göre sizleri yönlendirmelerine izin vermeyin. Sizi tanıyan ve/veya objektif değerlendirmeler yapanları ayırt edin.

Bir Yükseköğretim Programına yerleşebilir miyim?

Merak etmeyin çok yüksek ihtimalle –uçuk bir tercih listeniz yoksa- istediğiniz ve kendi başarı sıranıza yakın ya da kendi başarı sıranızda bir Yükseköğretim Programına yerleşeceksiniz. Bu puanı almışsanız da o yerleştiğiniz bölümden mezun da olacaksınız. Olmaması çok istisnai bir durumdur. Ancak yanlış tercih ve yanlış beklenti ve yanlış yönlendirmelerle aksi olabilir.

Hangi Yükseköğretim programlarını tercih etmeliyim?

Bir önceki soruda da belirttiğim gibi bir programa yerleşeceksiniz. 4 ya da 5 yıl sonra da mezun olacaksınız. Türkiye’de Üniversite ve Yükseköğretim Programlarının yapılandırılması gereği bu diplomaya sahip olacaksın. Ama bütün mesele mümkün olduğunca donanımlı ve sosyal aktivitelere katılmış, bir ya da birden fazla hobi edinmiş ve senin gibi özelliklere sahip arkadaşlarınla birlikte diplomanı alman. Bundan sonraki iş bulma süreci öz güvenine, yeteneğine ve çevrene göre değişiklik gösterebilir. Bu ihtimalleri arttırmak için – eğer çok spesifik özellikleriniz ve istekleriniz yoksa- genel geçer programları tercih etmenizde yarar vardır. MF alanları için temel mühendislik alanları, TM için İktisat, İşletme ve tabii ki Hukuk, TS için Halkla İlişkiler, İletişim ve Sinema TV önemini her dönemde korumaktadır.

Eğitim ve Ölçme Değerlendirme Uzmanı

                                                                                                                                             Hüseyin Tunç


TELEFON

İlkokul: 0312 489 80 01-02 / 133-134
Ortaokul : 0312 489 80 01-02 / 110-115
Lise: 489 80 08-09 / 236

E-POSTA

ilkokul@ankugvo.k12.tr
ortaokul@ankugvo.k12.tr
lise@ankugvo.k12.tr

ADRES

İncek Yolu - Ahlatlıbel ANKARA 06805


2020 | Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Okulları