11.SINIFLARLA GELENEKSEL SANATLARIMIZI ÖĞRENİYORUZ

Bu içerik 01.11.2019 tarihinde Etkinlikler olarak yayınlanmış ve Lise bölümüne eklenmiştir.

Kültür Bakanlığı Minyatür ve Tezhip Sanatçısı Sevim Öztürk ,Görsel Sanatlar Öğretmeni İlknur Şen 11.Sınıf öğrencilerimizle Görsel Sanatlar dersinde Minyatür resim sanatı atölye çalışmalarını gerçekleştirdi. Sevim Öztürk Ankara Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olup Kültür Bakanlığından “Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı” unvanını almıştır. Yurt içi ve yurt dışı sergiler açmış atölye çalışmaları gerçekleştirmiştir. Türk Süsleme Yarışmalarında Jüri üyeliği yapmaktadır. Değerli sanatçı aynı zamanda şair olup halen minyatür, tezhip, kat’ı alanında çalışmalarına devam etmektedir. Öğrencilerimizin keyifle katıldığı bu çalışmalarda Sanatçı Sevim Öztürk Hocamıza sıcak ilgisi ve öğreticiliği için çok teşekkür ediyoruz . Geleneksel hale getireceğimiz bu çalışmada tekrar birlikte olmak dileğiyle.

Minyatür sanatı, el yazması kitaplarda metnin anlatımını kolaylaştırmak ve kitapları süslemek amacıyla yapılan, çok renkli, ince işlenmiş, küçük boyutlu resimlerdir. Minyatürde canlı renkler kullanılır ve derinlik yoktur. Öndeki ve arkadaki kişiler aynı büyüklükte gösterilir. İnsanlar ve nesneler yakınlık ve uzaklık belirtecek biçimde, perspektif kurallarına göre boyutlandırılmaz. Işık ve gölge yoktur. Tıpkı freskler ve halılar gibi minyatürlerde de kök boyalar kullanılmıştır. Bu nedenle eski minyatürler bugün bile parlaklıklarını korur.

Minyatürler; düğünleri, soylu çevrelerde sünnet düğünü şenliklerini, av, savaş, kabul töreni, kuşatmalar, kır ve su kenarı eğlencelerini, cirit oyunlarını ayrıntıları ve çeşitli yönleriyle göstermektedir. Minyatürlere bakarak sanatkârın içinde yaşadığı toplumun örf ve âdetlerini, bazı değer yargılarını, giyim kuşamlarını, mimari yapılarını öğrenmek mümkündür.